Monday, April 5, 2010

Beramal dgn ilmu..

Beramal dgn ilmu banyak difahami sekadar buat yg wajib dan tinggalkan yang dilarang. Persoalannya apakah hanya sekadar buat yg wajib dan tinggalkan yg haram sudah dikira beramal dgn ilmu?

Apa pun itulah jawapannya bila ditanya kepada orang (ulama) zahir. Namun berlainan jawapannya bila soalan ini diajukan kepada ahli sufi. Beramal dgn ilmu mengikut ahli sufi ialah 'berbuat amal' itu sendiri. Maksudnya, memperbanyakan amalan (amalan sunat) sebagai mengabdikan diri kepada Allah.

Kalau lah beramal dgn ilmu sekadar melakukan yg wajib dan meninggalkan yg haram sahaja, rasanya tak banyak amal ibadat yg boleh dilakukan. Solat 5 waktu sahaja, puasa Ramadhan sahaja, zakat dan haji sahaja. Waktu2 yg lain? Masa2 lain yg terluang...terbuang begitu sahaja. makanya tak sampailah maksud beramal dgn ilmu.

Justeru itu, orang alim yang beramal dgn ilmunya ialah orang alim yang sentiasa berada dalam situasi melakukan amalan-amalan sunat selain amalan fardhu. Jadinya sebenar2 ulama ialah yang banyak beramal, bukannya yang banyak bercakap. Apa lagi assumtu adalah pra syarat untuk seseorang itu mencapai maqam waliyulah...

hubaya hubaya...masyarakat kini menganggap seseorang itu alim berdasarkan banyak dan pandai bercakap, sebenarnya yg banyak diam itulah yg sebenarnya ulama yg arif billah.

No comments:

Post a Comment